Hvorfor har fotografene så varierende priser?

Først: Hva er en fotograf? Det eneste kravet for å kunne kalle seg fotograf er at du har tillgang til et kamera.
Dvs at hvem som helst kan plukke de 20 beste bildene de har tatt de siste 10 årene. legge dem opp på en fantastisk flott hjemmeside og begynne å jobbe. For det ser jo veldig enkelt ut? Putte noen barn ned i noen kurver? Ikke så vanskelig eller?

Og hvordan kommer man seg inn på markedet? Jo, man vet jo selv at man ikke kan konkurrere på kvalitet, så da må man prøve å dumpe prisene i bunn for på den måten å få noen kunder. Desverre er foreldre litt lettlurte når det kommer til fotografering. De elsker selvfølgelig barnet sitt over alt på denne jord, og ser bare det fantastiske smilet og ikke noe av det som er rundt. Er det mørke skygger i ansiktet? Er huden griserosa? Ligger den nyfødte med nesa nedi teppet? Det er utrolig mye rart å se på nettet sett med en fagpersons øyne, og ganske fortvilende at ikke alle foreldre ser det samme.

Jeg kunne startet opp som frisør i morgen. Jeg har en saks! Jeg hadde nok ikke gjort så god jobb, men hvis jeg klipper mange, så blir sikkert noen seende ok ut, og da kan jeg vise fram disse som referanse. Selvølgelig gjør jeg det MYE billigere enn frisøren, jeg har det jo kun som hobby, og jeg forstår jo selv at jeg ikke gjør en like god jobb. Men det er kjekt å tjene litt penger på en hobby, og jeg kan jo lett ta svart betalt.

Prisen du betaler for en fotograf vil alltid gjenspeile tiden fotografen legger ned i arbeidet og kvaliteten på produktet du får!!

Alle som lever av fotografering må ha en timelønn for det de gjør for å få mat på bordet. Det finnes mange modeller, men alle ender opp i det samme. Gratis fotografering = høy pris på print/ filer . Dyr fotografering= rimeligere print/filer. Så lenge fotografen driver seriøst, er flink, betaler skatt og moms så finnes det ingen som kan selge en fotografering inkludert filer og print for 1000,- Det er umulig!!
1000,- kroner – 25 % mva = 750,- Så skal alle utgifter trekkes fra som husleie, dyrt kamerautstyr, kursing, datautstyr etc.. Etter at dette er trekt i fra skal arbeidsgiveravift på 14,1 prosent betales, så skal man betale skatt gjennomsnitt 37%
Det sier seg selv at denne fotografen taper penger på å fotografere og ikke driver en seriøs virksomhet. Husk at størstedelen av arbeidet til en fotograf tidsmessig ligger ikke i fotograferingen, men i etterarbeid.

Er det noe problem da? Både ja og nei. For kunder som ikke bryr seg om kvalitet og som ser på det bare som en plikt å få knipset noen bilder av poden, så er jo dette supert! Men for alle andre og for ettertiden er det trist!! Kanskje går man til en fotograf for å få fotografert sitt nyfødte barn, når man får se bildene er ikke barnet lenger nyfødt og man har ingen mulighet til å få tatt bildene på nytt. Kanskje har man fått ødelagt bryllupsbildene sine fordi man trodde at dette var en seriøs fotograf.
Eller man rett og slett har sett seg blind på sitt eget barns vakre smil og først senere forstår at man har kjøpt håndverksmessig elendig arbeid. I tillegg er det flere seriøse flinke fotografer som har måttet legge ned driften fordi for mange har valgt pris framfor kvalitet. En annen ting å tenke på når det gjelder nyfødte er sikkerhet! Kan denne fotografen håndtere et nyfødt barn? Har fotografen sikkerheten som første prioritet? Det å legge et nyfødt barn på en krakk eller hengende over kanten på en kurv skal gjøres på riktig måte ellers er det rett og slett farlig!!!

Dette ble en liten forklaring fra meg på hvorfor noen fotografer koster fra 0,- og noen koster en del mere 

Ps: send meg en mail om du vil klippe deg hos meg for 50 kroner 😉

Share This Post

Facebook Twitter Pinterest Plusone Stumbleupon Email

Comments

 1. Så sant så sant!

 2. Hei Trine! Dette var et bra innlegg. Faktisk, det virker som veldig mange fotografer har litt problemer med nettopp dette for tiden, og jeg har flere samarbeids-kollegaer ikke bare i Norge, men også USA, som har funnet det nesten nødvendig å skrive et innlegg om nettopp dette på sine nettsteder. Jeg har hatt det samme problemet, men er nå heldig og har som eier av et ganske lite fotofirma, “faste” kunder. I og med at alt det fine digitalutstyret i dag gjør det enkelt for de fleste å ta hva mange mener er “fine” bilder, tror mange at nesten alle kan gjøre det – og så lenge de ikke er bevisste fotografer av yrke, er det vanskelig for dem å skille kvalitetsarbeid, fra hobby. De vet ikke hva som ligger bak kunsten vi lager, og alt arbeidet og alle utgiftene som ligger i å lage et ferdig produkt, og drive et eget firma. Ta betalt for kunsten din – det er bedre å ha kunder som verdsetter arbeidet man gjør, fremfor de som er ute etter det aller billigste alternativet, og bare er på “PriceShopping”.

 3. Mye riktig fortalt her. sånn som dette er det overalt med stortsett alle mulige arbeidsoppgaver.. Alltid en som priser seg helt “bak mål” og selger ett produkt uten mål og mening. Innen foto verden ser jeg selv at det har blitt sinnsykt mange “hobby”fotografer ute på markedet. Fotoutstyr har blitt veldig mye rimligere enn før .I dag får du ett greit utstyr til under 10 tusen kroner som tar bilder og da kan man “kalle” seg fotograf.. Har vært “hobby”fotograf i langtid uten å selge bilder, men lære meg selv og beherske ett kamera og forskjellige objekter.. Man lærer så lenge man lever. Og i den tiden jeg har holdt på med foto (kun motorsport for det meste) så har det gått fra oss 4-5 faste som tok bilder på motorstevner til å bli på det værste 150-200 stk på ett event. så kan se at dere som skal prøve å leve av dette sliter. Og ikke alle som ser det at ett bilde er ikke ferdig idet du trykker på knappen. Det som tar tid ser stort sett ikke “kunden” og skjønner derfor ikke hva dem betaler for . Så om folk lurer på hvorfor ting koster så er det ikke det ene trykket på utløser som koster men all tiden rundt selve ferdig produkt. Har noen tusen timer foran Mac´n for å styre med bilder. Og ikke minst all reisingen samt tråkkingen rundt på alle motorsport arenaer .. Så bra noen tar tak i disse hobbyfotografer som ødlegger markedet med elendig produkter ..Og ikke minst alt det utstyret som skal handles inn både til studio og utstyr man trenger ute i det fri.. Kamera og objekter koster jo også masse kroner .. Så ser hve dere jobber og sliter med . :-)

 4. Tom Dysa Stølan says:

  Det er ett åpent marked som styrer prisene… det er mange fotografer som lever av fotografering..som tar under 1000kr for 3 stk studio bilder..Med 15×20 print inkl…

  De fleste fotografer lever av gode bedrift avtaler,og har det grunn for sine inntekter

  Det tar jo ikke mer en 20min max heller for en som dreven…

  Sånne priser eksp finnes innen alle felt i dag…

 5. Tom Dysa: Jeg tenker at om du er fornøyd med 20 minutter og ingen redigering, så skal du gå til den som tar 1000.

Toggle This