Hvorfor har fotografene så varierende priser?

Først: Hva er en fotograf? Det eneste kravet for å kunne kalle seg fotograf er at du har tillgang til et kamera.
Dvs at hvem som helst kan plukke de 20 beste bildene de har tatt de siste 10 årene. legge dem opp på en fantastisk flott hjemmeside og begynne å jobbe. For det ser jo veldig enkelt ut? Putte noen barn ned i noen kurver? Ikke så vanskelig eller?

Og hvordan kommer man seg inn på markedet? Jo, man vet jo selv at man ikke kan konkurrere på kvalitet, så da må man prøve å dumpe prisene i bunn for på den måten å få noen kunder. Desverre er foreldre litt lettlurte når det kommer til fotografering. De elsker selvfølgelig barnet sitt over alt på denne jord, og ser bare det fantastiske smilet og ikke noe av det som er rundt. Er det mørke skygger i ansiktet? Er huden griserosa? Ligger den nyfødte med nesa nedi teppet? Det er utrolig mye rart å se på nettet sett med en fagpersons øyne, og ganske fortvilende at ikke alle foreldre ser det samme.

Jeg kunne startet opp som frisør i morgen. Jeg har en saks! Jeg hadde nok ikke gjort så god jobb, men hvis jeg klipper mange, så blir sikkert noen seende ok ut, og da kan jeg vise fram disse som referanse. Selvølgelig gjør jeg det MYE billigere enn frisøren, jeg har det jo kun som hobby, og jeg forstår jo selv at jeg ikke gjør en like god jobb. Men det er kjekt å tjene litt penger på en hobby, og jeg kan jo lett ta svart betalt.

Prisen du betaler for en fotograf vil alltid gjenspeile tiden fotografen legger ned i arbeidet og kvaliteten på produktet du får!!

Alle som lever av fotografering må ha en timelønn for det de gjør for å få mat på bordet. Det finnes mange modeller, men alle ender opp i det samme. Gratis fotografering = høy pris på print/ filer . Dyr fotografering= rimeligere print/filer. Så lenge fotografen driver seriøst, er flink, betaler skatt og moms så finnes det ingen som kan selge en fotografering inkludert filer og print for 1000,- Det er umulig!!
1000,- kroner – 25 % mva = 750,- Så skal alle utgifter trekkes fra som husleie, dyrt kamerautstyr, kursing, datautstyr etc.. Etter at dette er trekt i fra skal arbeidsgiveravift på 14,1 prosent betales, så skal man betale skatt gjennomsnitt 37%
Det sier seg selv at denne fotografen taper penger på å fotografere og ikke driver en seriøs virksomhet. Husk at størstedelen av arbeidet til en fotograf tidsmessig ligger ikke i fotograferingen, men i etterarbeid.

Er det noe problem da? Både ja og nei. For kunder som ikke bryr seg om kvalitet og som ser på det bare som en plikt å få knipset noen bilder av poden, så er jo dette supert! Men for alle andre og for ettertiden er det trist!! Kanskje går man til en fotograf for å få fotografert sitt nyfødte barn, når man får se bildene er ikke barnet lenger nyfødt og man har ingen mulighet til å få tatt bildene på nytt. Kanskje har man fått ødelagt bryllupsbildene sine fordi man trodde at dette var en seriøs fotograf.
Eller man rett og slett har sett seg blind på sitt eget barns vakre smil og først senere forstår at man har kjøpt håndverksmessig elendig arbeid. I tillegg er det flere seriøse flinke fotografer som har måttet legge ned driften fordi for mange har valgt pris framfor kvalitet. En annen ting å tenke på når det gjelder nyfødte er sikkerhet! Kan denne fotografen håndtere et nyfødt barn? Har fotografen sikkerheten som første prioritet? Det å legge et nyfødt barn på en krakk eller hengende over kanten på en kurv skal gjøres på riktig måte ellers er det rett og slett farlig!!!

Dette ble en liten forklaring fra meg på hvorfor noen fotografer koster fra 0,- og noen koster en del mere 

Ps: send meg en mail om du vil klippe deg hos meg for 50 kroner 😉

Share This Post

Facebook Twitter Pinterest Plusone Stumbleupon Email

Comments

Toggle This